Jak upiec potrawy, używając folii aluminiowej?
Data publikacji 20 marca 2023
Zależy Ci na tym, by dania zachowały właściwą konsystencję i kuszący aromat podczas pieczenia lub podgrzewania w piekarniku? Użyj więc folii aluminiowej – dzięki niej potrawy będą wyróżniały się lepszym smakiem, a ponadto szybciej się upieką. Pamiętaj, by zastosować produkt w poprawny sposób, uwzględniając jego dwie różniące się właściwościami strony. Zapoznaj się z naszym krótkim wpisem i przygotowuj bardziej chrupiące i aromatyczne potrawy!
Produkt o dwóch „obliczach”
Zastanawiało Cię kiedyś, dlaczego folia aluminiowa ma stronę matową i błyszczącą? Nie jest tak bez powodu. Ma to znaczenie podczas przygotowywania dań. Matowa część pochłania ciepło i je przepuszcza. Błyszcząca natomiast odbija je i zatrzymuje. Dzięki tej wiedzy prawidłowo użyjesz folii aluminiowej do pieczenia bądź przedłużenia świeżości potraw. Jeśli chcesz upiec danie, owiń je matową stroną umieszczoną na zewnątrz, a błyszczącą wewnątrz. Do zapakowanego w taki sposób posiłku ciepło szybciej dotrze. Wytrzymałą, doskonałą do pieczenia dań folię aluminiową znajdziesz na przykład w ofercie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Warzywa w folii aluminiowej
W piekarniku lub na grillu przygotujesz też chrupiące, przyprawione warzywa. Jak dokładnie to zrobić? Wybierz swoje ulubione jarzyny. Najlepsze do pieczenia będą: marchewka, pietruszka, ziemniaki, bataty, dynia, fasolka, buraki i cebula. Następnie nagrzej piekarnik do wysokiej temperatury. Umieść w pojemniku warzywa, przypraw je solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, bazylią i czosnkiem, dodaj odpowiednią ilość oliwy (np. dwie łyżki) i wszystko wymieszaj. Następnie weź folię aluminiową i posmaruj ją oliwą. Zapakuj warzywa w folię, formując z niej szczelne paczuszki. Ułóż je w piekarniku lub na grillu, a następnie piecz przez około pół godziny, aż nabiorą miękkości.
Ryby w folii aluminiowej
W folii aluminiowej upieczesz też rybę – najpierw ją odpowiednio przypraw, a następnie szczelnie owiń. Ryba należy do delikatniejszych mięs, dlatego czas wymagany do jej upieczenia może wynosić mniej niż pół godziny. Pod koniec pieczenia, jeżeli chcesz, by mięso zyskało większą chrupkość, delikatnie uchyl folię.
Kurczak w folii aluminiowej
Używając folii, możesz także upiec kurczaka. Aby to zrobić, natrzyj mięso i zamarynuj je w przyprawach. Następnie zawiń dokładnie w folię, umieszczając matową stronę na zewnątrz, a błyszczącą wewnątrz. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez odpowiedni czas – będzie on zależał od wielkości kurczaka. Mniejsze części mogą być gotowe po upływie 30 minut.
Mamy nadzieję, że wykorzystasz porady z tego krótkiego wpisu i użyjesz folii aluminiowej, by przygotować jeszcze pyszniejsze dania dla siebie i swoich bliskich!